Mobilni, modularni pontonski most

Mobilni, modularni pontonski most
65
0
0

Pontonski mostovi se najčešće sastoje od plovećih dijelova preko kojih su postavljeni mali mostići. Obično služe kao privremeni mostovi, a najčešće se koriste u ratu.

Ovakvi ploveći mostovi moraju biti prenosivi, te lako sklopivi iz transportnog oblika u ploveći oblik.

Ploveći elementi se obično prevoze na posebnim vozilima sa kojih se stavljaju u vodu.

Postavljanje pontonskog mosta bi moglo biti puno brže kada bi se ploveći elementi postavili na cesti, te tek nakon toga spustili u vodu.

Ovakav ponton bi se mogao napraviti vrlo jednostavno, što je prikazano na gornjoj slici.

Svaki ploveći elementi(1) bi se mogao postaviti na kotače(3) poput zatvorene traktorske prikolice. Ti ploveći elementi(1) bi imali po četiri kotača(3), a svaki kotač(3) bi trebao imati svoje elektromotor za pokretanje. Dva prednja kotača bi morala imati kao kod prikolice mogućnost zakretanja lijevo desno po cesti. Ploveći element(1) bi se trebao pokretati električnim motorima u kotačima(3), a zakretanje prednjih kotača bi se vršilo malim servo motorom uz pomoć malog kompjutera. Veći broj plovećih elemenata(1) bi se međusobno spajale čeličnom pločom(1) koja se malom osovinom postavlja na dva ploveća elementa(1), tako da se može djelomično zakretati lijevo desno. Spajanjem većeg broja ovakvih plovećih elemenata(1) sa čeličnim pločama(2) dobilo bi se dugačko vozilo pokretano električnom energijom. Generator električne energije na nekom vozilu bi se mogao postaviti na bilo koji ploveći element(1). Vozač bi sa tog vozila mogao upravljati sa tim nizom povezanih plovećih elemenata(1) preko kompjutora. Vozač bi upravljao prvim plovećim elementom(1), dok bi svim ostalim plovećim elementima upravljao njihov mali kompjutor koji bi imao zadatak svoj element voziti točno po tragovima kojim je prošla prethodni ploveći element(1). Na taj način bi se ovakav most mogao kretati po cesti kao šleper dugačak više stotina metara. Širina plovećih elemenata bi moral biti barem 4 metra kako se most ne bi prevrnuo dok vozila prelaze preko njega na vodi. Kod ulaska prednjih plovećih elemenata(1) u vodu kotači(3) na tim elementima bi se odvajali od tla, te bi se tada te ploveće elemente(1) gurali stražnji ploveći elementi(1) koji se nalaze na tlu.

Na isti način bi se nakon upotrebe ovaj pontonski most izvlačio iz vode. Ploveći elementi(1) koji se nalaze na obali rijeke bi se svojim kotačima(3) kretali prema obali, te bi tako čitavi pontonski most vukli za sobom.