Одноразовий очищувач мінних полів

Одноразовий очищувач мінних полів
54
0
0

Існує кілька способів розмінування полів. У мирний час сапери виконують цю роботу, спочатку машинами, які активують мінне поле, а потім вручну перевіряють, чи залишилися міни. Якщо є карти мінних полів, то їх можна зняти вручну.
На війні мінні поля супротивника найчастіше знищуються спеціальними вибуховими пристроями, які підриваються над мінними полями і тим самим активують міни, що знаходяться нижче зони вибуху.
Всі ці процедури дорогі і часто коштують людських життів.
Розмінування можна було б зробити набагато простіше і дешевше.
Для активації протипіхотних мін достатньо тиску в кілька кілограмів, тоді як мінімальний тиск для активації протиброньової міни може коливатися від 15 кілограмів до кількох десятків кілограмів. Такого тиску можна досягти за допомогою будь-якої товстої дерев’яної колоди, яку тягнуть як ролик за допомогою якоїсь дуже дешевої машини. Ця техніка може бути невеликим сільськогосподарським мотокультиватором (фрезою), а також старим автомобілем з утилю, де з кузова були зняті всі деталі, крім двигуна, коліс і керма.
Товсту колоду довжиною в кілька метрів можна причепити ланцюгами до мотокультиватора або старого автомобіля, і рух такого транспорту, який тягне колоду за собою, активує всі міни, на які натрапляє коток колоди. Якщо автомобільна шина натрапить на міну, транспортний засіб активує її і зупиниться, але якщо колеса транспортного засобу проїдуть повз міну, то її активує дерев'яний каток. Товста колода може активувати велику кількість протипіхотних мін, і продовжувати рух, і буде знищена, тільки якщо натрапить на протитанкову міну.
При запуску такого дешевого одноразового тральщика в бік ворога необхідно заблокувати кермо, щоб машина завжди йшла в одному напрямку, а також перекрити дросель на буксирі. І автомобіль заведеться, коли коробку передач переведуть на найнижчу передачу і відпустять зчеплення.
Пускаючи таку машину вночі у бік противника, можна було досягти кількох цілей.
Маршрути будуть прокладені без мінних полів, через які зможуть проїхати солдати та техніка.
У рядах супротивника буде викликана паніка, яка повинна буде повністю задіяти всі ресурси для боротьби з нападом.
Ворожий вогонь буде притягнутий до таких машин, розкривши їхні позиції та вичерпавши запаси боєприпасів.
Такі машини мали б додаткову функцію, якщо б на них розмістили дерев’яні або жерстяні моделі танків, які б залучали як приманку наземні та повітряні протитанкові ракетні війська противника. І кожна протитанкова ракета, випущена з гелікоптерів і літаків, коштує дорожче, ніж такий простий очисник мінних полів.
Кілька сотень таких машин, випущених вночі назустріч ворогу, могли прорвати кілька незамінованих шляхів до позицій ворога. Через кілька днів таких послідовних хибних обстрілів позицій противника його запаси боєприпасів могли значно скоротитися, а потім розпочати реальну атаку через зруйновані мінні поля. Під час атаки солдати могли переходити від однієї колоди до іншої, знищеної на мінному полі, і ці товсті колоди слугували б хорошим прикриттям. А коли мінометний вогонь противника стає дуже сильним, під колодами можна дуже швидко вирити невеликі укриття, облаштувати там нові позиції.
У такій атаці кількість загиблих солдатів могла бути зменшена в кілька разів завдяки знищеним мінним полям, а також завдяки наявності великої кількості товстих колод, які служать хорошим прикриттям.