Vagoni za glomazni, veliki, široki teret

Vagoni za glomazni, veliki, široki teret
35
0
0

Većina teretnog prometa za mnoge sirovine se prevozi željeznicom. Tek skuplje robe koje trebaju brzo doći na odredište uglavnom se prevoze kamionima. Vrlo skupi proizvodi se isplati prevoziti i avionima. Glomazni tereti širi od 4 metra se često prevoze specijalnim kamionima, ili brodovima.

 

Glomazni tereti širine do 8 m mogli bi se uz malo inovativnosti prevoziti i željezničkim prugama, ali samo na pravcima gdje postoje dvotračne željezničke pruge. Na takvim pravcima mogli bi se postaviti ravni teretni vagoni na obje pruge, te bi te paralelne vagone(1) trebalo spojiti poprečnim gredama(2). Na te poprečne grede(2) bi se mogao postaviti široki vagon(3) koji bi mogao biti širok do 8 m. Poprečne grede(2) bi ležale na dva obična teretna paralelna vagona(1) na način da mogu malo kliziti lijevo - desno, u slučaju da se negdje razmak između pruga mijenja. Kako ove poprečne grede(2) ne bi kliznule sa paralelnih vagona(1) na kraju moraju imati elastične graničnike koje ih drže na jednakoj udaljenosti od vanjskog ruba paralelnih vagona(1).

Na ovakav široki vagon(3) bi se mogli staviti vrlo široki tereti raznih namjena kao što su montažne kuće, manji brodovi širine veće od 4 m, ili vozila vrlo velike širine.

U vojnoj upotrebi u ovakve velike široke vagone(3) bi se mogli staviti i tenkovi ili borbena vozila u poprečnom položaju, kako bi u slučaju potrebe mogli naglo sići sa vagona, spuštanjem bočnih stranica na tlo. Tenkovi postavljeni na vagone poprečno mogli bi djelovati i u tijeku vožnje zahvaljujući tome što bi stabilnost ovakvih širokih vagona na dvije pruge bila pun veća. Sa ovakvim izmjenama u korištenju dvotračnih pruga vojske bi mogle puno brže i lakše prebacivati svoje borbene grupe sa jednog terena na drugi, bez korištenja cesta koje tenkovi mogu oštetiti.

Da bi se pruge prilagodile za prijevoz ovakvim vagonima trebalo bi na svim pravcima gdje postoje dvotračne pruge između njih skinuti sve stupove i oznake, te ih premjestiti na vanjsku stranu.